Gevolgen 1/4

De exacte gevolgen van de wereldwijde klimaatveranderingen zijn moeilijk te voorspellen. Op sommige plaatsen zal het warmer worden, op andere plaatsen juist kouder of natter of droger. Maar het natuurlijk evenwicht raakt danig uit balans zodat de bovenstaande karikaturen wel eens realiteit zouden kunnen worden. We hebben reeds aangehaald dat het natuurlijk broeikaseffect een absolute noodzaak is voor de overleving van de aarde. Een probleem is het pas geworden doordat er te veel broeikasgassen zijn ontstaan. De laatste honderd jaar heeft dat dan ook een twee belangrijke fenomenen veroorzaakt:
  • De gemiddelde aardtemperatuur is gestegen met 0,8 °C en in diezelfde periode is de zeespiegel met
    10 tot 25 cm gestegen.


  • Het tweede fenomeen is een gevolg van het eerste: door de opwarming zet ook het water in de oceanen uit waardoor het meer plaats inneemt; bovendien smelt het ijs van gletsjers en het landijs aan de polen.
Die stijgingen van temperatuur en zeespiegel lijken misschien niet zo dramatisch, maar laten we kijken wat de toekomst in petto heeft als we onverstoord verder gaan. Als we alle bekende fossiele brandstofvoorraden zouden gebruiken, zou het CO2-gehalte in de atmosfeer tot tussen de 4000 en de 20.000 ppm (parts per million) stijgen. Het laatste miljoen jaar fluctueerde de concentratie tussen de 180 en de 280 ppm. Het verschil is dus enorm. Volgens het meest waarschijnlijke scenario halen we tegen het einde van de eeuw 550 ppm. Dat is twee keer het pre-industriėle niveau en zal meer dan waarschijnlijk een globale temperatuurstijging van 3 °C uitlokken. Dat is te veel om goed te zijn.1/4 - 2/4 - 3/4 - 4/4