Blokken rijwoningen 5/11

Huizeneiland 1

Deze 2 huizenblokken situeren zich naast de Brouwerijstraat (aansluiting naar Steenhuffel-dorp en alle omliggende gemeenten). De locatie is minder geschikt om te kunnen profiteren van passieve zonnewinsten. Daarom opteren we voor volgende energievormen.
  • De warmte wordt geleverd door de warmtepomp in combinatie met de asfaltcollector die verwerkt is in de straat die doorheen de wijk loopt.
  • Omdat dit huizeneiland grenst aan Brouwerij Palm wordt de nodige elektriciteit geleverd door de warmtekrachtkoppeling.
Naast gecombineerde energiesystemen hebben we in dit woningeiland een gecombineerde functie van wonen, werken (ateliers van zelfstandigen) en winkelen (buurtwinkels). Dit is gunstig voor het milieu en het mobiliteitsprobleem omdat alles op loopafstand bereikbaar is. Gezien de gemeenschappelijke energiebronnen voor het ganse huizeneiland kunnen hier mensen met minder financiële draagkracht wonen. De isolatie van dit huizeneiland is op de volgende wijze gerealiseerd.
  • De dakisolatie  en de muurisolatie bestaan uit isolatiemateriaal van schapenwol. Schapenwol is voor circa 99,6% opgebouwd uit de vernieuwbare grondstof wol. Schapen kunnen in ons Vlaams landschap geteeld worden, wat een ecologische meerwaarde biedt.
  • Als vensterisolatie gebruiken we hoogrendementsglas met houten raamkaders of aluminium raamkaders.
  • De vloerisolatie bestaat uit houtvezelisolatie. Deze wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Het is dus een typisch voorbeeld van een nagroeibare grondstof en het kan in ons land gemaakt worden.
In dit huizeneiland werken we met natuurlijke ventilatie.