Blokken rijwoningen 7/11

Huizeneiland 3

In onze ecowijk combineren wij in twee huizenblokken domotica, zowel met fotovoltaïsche zonnepanelen als met zonneboilers. De zonnepanelen op de daken van deze huizen zijn zo goed mogelijk naar het zuiden gericht, zoals te zien op het plan van onze ecowijk. Op deze wijze is de elektrische en thermische opbrengst optimaal.
De verwarmingsinstallatie is een volautomatische houtkachel die gestookt wordt met houtpellets of hakselhout. De kachel beschikt over een warmwatervoorziening. Dat betekent dat deze huizenblokken in de winter over warm water beschikken. In de zomer levert de zonneboiler het nodige warm water.
Een volautomatische houtkachel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets, kleine geperste brokjes waarvan 1,8 kilo gelijk is aan 1 m³ aardgas. In de kachel bevindt zich een voorraadvat, waaruit de pellets met een vijzeltje in de brander voeren. Een ventilator zorgt voor de verbranding van de pellets. Een andere ventilator zorgt voor verspreiding van warme lucht in de kamer. De ventilatoren worden aangedreven door fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze leveren trouwens alle noodzakelijke elektriciteit.
Door de hoge kostprijs van het domotica-systeem in combinatie met de zonnepanelen en de volautomatische houtkachel, is dit huizeneiland veeleer geschikt voor gezinnen met hoog inkomen. De isolatie van dit huizeneiland is op de volgende wijze gerealiseerd.
  • De dakisolatie is op basis van nagroeibare grondstof, namelijk ingeblazen papiervlokken.
  • Bij de muurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal uit schapenwol. Schapenwol is voor circa 99,6% opgebouwd uit de vernieuwbare grondstof wol. Schapen kunnen in ons Vlaams landschap geteeld worden en dat biedt, zoals al gezegd, een ecologische meerwaarde.
  • Als vensterisolatie gebruiken we hoogrendementsglas (++) met houten raamkaders of aluminium raamkaders.
  • De vloerisolatie bestaat uit houtvezelisolatie. Deze wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Het is dus een typisch voorbeeld van een nagroeibare grondstof en het kan in ons land gemaakt worden.
In dit huizeneiland werken we met natuurlijke ventilatie.