Ruimtelijke structuurplannen


5. Ruimtelijk Structuurplan Londerzeel (RSL)

De gemeente Londerzeel heeft een zeer originele manier bedacht om haar ruimtelijk structuurplan aan haar inwoners voor te stellen, namelijk al fietsend of al wandelend. Tijdens een tocht van 26 km (met verkortingen van 16 en 19 km) kom je in totaal 26 informatieborden tegen. Aan elk van de stopplaatsen vind je meer informatie over wat in het gemeentelijk structuurplan staat over deze omgeving. Een bord (zie foto) gaat over de site in kwestie, maar wij anticiperen nog op 2 andere principes van het ruimtelijk structuurplan van Londerzeel.

Het oude bedrijventerrein van kraanbedrijf Sarens te Steenhuffel wordt momenteel gedeeltelijk gebruikt als opleidingscentrum voor kraanbestuurders en herbergt ook de plaatselijke Harmonievereniging. Maar het grootste gedeelte van deze site ligt er onverzorgd bij en ligt vol rommel.

Principe 1: Het gemeentelijk structuurplan van Londerzeel wil van de oude bestemming (ruimte voor bedrijven) afstappen en ziet hier voor de toekomst mogelijkheden voor woningen, groen en recreatie.

Wel, op dit laatste hebben wij ingespeeld door een ecologische, verkeersluwe woonwijk uit te denken met veel duurzame technieken in de woningen, maar ook met veel ruimte voor ontspanning (speelvelden, speelbos, wandelwegen…).


Londerzeel informeert (Bron:GTIL – Wim Van Buggenhout)

1/10 - 2/10 - 3/10 - 4/10 - 5/10 - 6/10 - 7/10 - 8/10 - 9/10 - 10/10
16